Zodiacs
در این بخش، شما می توانید پارامترهای مربوط به سیکلهایی که برای آنالیز استفاده شده را تعیین کنید:
Angle Difference : برنامه ترکیبات را بر اساس سیارات انتخاب شده آنالیز می کند؛ زمانی که شما این گزینه را انتخاب می کنید، ترکیبات براساس زاویه بین سیارات آنالیز می شوند.
Middle Points : جهت ایجاد ترکیبات برای نقاط میانی، این گزینه را انتخاب کنید. همچنین شما می توانید انواع دیگر زودیاک و هارمونیک را تعیین کنید. برنامه "Timing Solution" در حین محاسبات، صدها سیکل نجومی را آنالیز کرده و مهمترین آنها را برای شما نمایش می دهد. شکل زیر یک نمونه از نتیجه محاسبات می باشد:
به عنوان مثال، برنامه 7 سیکل مهم پیدا کرده است. این نمودار برای اطلاعات نفت خام 1983 تا 2004 می باشد. این ویژگی برنامه ، زمان زیادی را برای شما صرفه جویی می کند.
سیستم های ترکیبی – مثال
مثالهای زیر بر اساس سوالات مطرح شده توسط کاربران این نرمافزار تهیه شده است. قوی ترین تغییرات قیمت زمانی اتفاق می افتد که مشتری در اولین بخش زودیاک قرار بگیرد (از حمل تا میزان)، اما زمانی که مشتری در بخش دوم زودیاک قرار داشته باشد، به ندرت تغییرات قیمت قوی اتفاق می افتد. چگونه این مشاهدات را می توان صحه گذاری نمود؟ با بررسی تاریخچه شاخص DJI، متوجه شدیم زمانی که نقاط میانی بین مشتری و زحل در این نقاط از زودیاک : 7°30' 22°30' 37°30' ... 7°30' +N x 15° قرار میگیرند، در بیشتر اوقات تغییر روند اتفاق می افتد. چگونه میتوان این نظریه را صحه گذاری نمود؟ قوی ترین تغییرات قیمت زمانی اتفاق می افتد که مشتری در اولین بخش زودیاک قرار بگیرد (از حمل تا میزان)، اما زمانی که مشتری در بخش دوم زودیاک قرار داشته باشد، به ندرت تغییرات قیمت قوی اتفاق می افتد. چگونه این مشاهدات را می توان صحه گذاری نمود؟ شاخص DJI را از 1900 تا نوامبر 2004 دانلود کنید. وارد بخش Astronomy (Composite) شده و گزینهها را مطابق شکل تنظیم کنید.
ما با منطقه "Active Zones (AZ)" کار میکنیم. با تنظیم پارامترها مطابق تصویر بالا و با درنظر گرفتن حداقل تغییر قیمت %7 ، برنامه شروع به آنالیز نقاط صعود/ریزش قوی می کند. در اینجا برنامه 33 نقطه صعود/ریزش قوی در طول 104 سال تاریخچه قیمت موجود، پیدا کرده است. خطوط قرمز و آبی برابر با حرکات صعودی (قرمز) و ریزشی (آبی) قوی مطابق با موقعیت مشتری میباشند. این نمودار نشان می دهد تعداد 30 از 33 خط (صعود/ریزش قوی) در محدوده بروج حمل تا میزان واقع شده اند. بنابراین، این نظریه صحیح می باشد. Timing Solution ترکیبات پیچیده بیشتری را آنالیز می کند. به عنوان مثال، ما می توانیم همه نقاط را تحلیل نکنیم، بلکه فقط آنهایی که در بعضی زمانهای خاص اتفاق افتاده را بررسی کنیم. مثلا نقاط صعود/ریزش که فقط در زمان هبوط اتفاق میفتند را تحلیل کنیم. روی دکمه ("Context") کلیک کنید:
و این فرم را اجرا کنید:
برنامه، نقاط صعود/ریزش را هنگامی که خورشید در بروج سنبله، میزان و عقرب قرار دارد را آنالیز می کند. همچنین امکان آنالیز حرکات قیمت در حرکت راجعه هر سیاره مانند خیلی از موارد دیگر، وجود دارد. سعی کنید همه گزینههای موجود در نوار میانی این صفحه را امتحان کنید. با بررسی گذشته شاخص DJI، متوجه شدیم زمانی که نقاط میانی بین مشتری و زحل در این نقاط از زودیاک : 7°30' 22°30' 37°30' ... 7°30' +N x 15° قرار میگیرند، در بیشتر اوقات تغییر روند اتفاق می افتد. چگونه میتوان این نظریه را صحه گذاری نمود؟ شاخص DJI را از 1900 تا نوامبر 2004 دانلود کنید. وارد بخش Astronomy (Composite) شده و گزینه ها را مطابق شکل تنظیم کنید.
فراموش نکنید که روی این دکمه کلیک کنید:
زیرا میخواهیم نقاط میانی را آنالیز کنیم (نه زاویه بین سیارات). سپس این گزینه را انتخاب کنید:
زیرا اکنون میخواهیم نقاط برگشت را بررسی کنیم (نه نقاط صعود/ریزش بزرگ). برای تعیین پارامترهای زیگزاگ جهت محاسبه نقاط سقف/کف، روی گزینه "Zigzag" کلیک کنید:
اجازه دهید حداقل بال زیگزاگ %10 باشد. و آخرین مرحله اینست که این گزینه را انتخاب نکنید.
این نتیجه محاسبات می باشد:
برنامه برای تاریخچه 24 ساله موجود، 36 نقطه برگشت پیدا کرده است. موقعیت 7°30' در شکل با فلش نشان داده شده است.خطوط قرمز معادل نقاط برگشت سقف، و خطوط آبی بیانگر کف ها می باشند. نقاط برگشت محدوده 0°-15° بطور کامل در شکل نمایش داده شده است.بنابراین، با اطلاعات موجود این نظریه تایید نمی شود. اگر اطلاعات یک بازه بلند مدت تر یا زیگزاگ با بال کوچکتر انتخاب کنید، ممکن است نتیجه بصورت زیر باشد:
این نمودار سقف/کف برای DJI 1900-2004 می باشد. بال زیگزاگ %2 می باشد، و 2192 نقطه برگشت در این آنالیز بدست آمده است. این نمودار نشان می دهد که بروج میزان – عقرب منطقه فعال هستند (بیشتر نقاط برگشت در این قسمت اتفاق افتاده)، در حالی که برج اسد محدوده فعال نمی باشد.