این نسبت، حاصل تقسیم قیمت بازاری (Price) یک سهم که در اینجا با حرف (P) نشان داده شده بر مقدار سود شرکت یا (Earning) است که با (E) نمایش داده میشود.
در این نسبت، منظور از مقدار سود، سودی است که در چهار فصل منتهی به آخرین گزارش شرکتها ارائه شده است؛ یعنی سودی که قبلا اتفاق افتاده و بر اساس سود تحلیلی یا مقدار سود پیشبینیشده در آینده نیست. این نسبت، گویای این منطق است که زمانی این عدد بالا یا پایین است آیا بر اساس محرکهای اقتصادی و عوامل بنیادی خود بوده یا بر اساس سفتهبازی و رفتار معاملهگران حاضر در بازار و با بررسی صورتهای مالی و میزان سود شرکت نسبت به دورههای گذشته میتوان به این مهم پی برد.
برای مثال تصور کنید میزان P/E شرکتی 10 باشد؛ P/Eبا عدد 10 به این معناست که ما (سرمایهگذاران) حاضریم به ازای هر 1 ریال سودی که شرکت به ما پرداخت میکند؛ 10 ریال به شرکت پرداخت کنیم. این نسبت به ما میگوید که سرمایهگذاران حاضرند چه مقدار برای سهم، بر اساس درآمد گذشته آن بپردازند که یکی از بهترین روشهای ارزشگذاری قیمت سهم برای کسب سود بهعنوان مهمترین هدف در سرمایهگذاری است.
اگر رشد و سطح درآمد شرکت ثابت بماند، این نسبت میتواند تعداد سالهایی را نشان دهد که سود پرداختی، به اندازه پول پرداختی ما میشود. برای مثال اگر 1 میلیون تومان در شرکتی سرمایهگذاری کنیم و میزان P/E آن 5 باشد، این نسبت به این معنا خواهد بود که پس از 5 سال، پول پرداختی ما به دست میآید.
نسبت P/E بهطور معمول بهوسیله سرمایهگذاران و تحلیلگران برای تعیین ارزش نسبی سهام یک شرکت در مقایسه با شرکتهای همگروه استفاده میشود و در تحلیل فاندامنتال، کاربرد فراوانی دارد. نکته مهمی که باید مدنظر قرار گیرد این است که P/E شرکتهای تولیدی و شرکتهایی که درآمدهای خود را دقیق ارائه میکنند، برای ما مهم است. ممکن است شرکتهایی میزان درآمد خود را دستکاری کنند؛ بنابراین تنها اتکا به P/E، نمیتواند برای تصمیمگیری راجع به خرید یا فروش یک سهم به ما کمک کند.
در محاسبه نسبت P/E از EPS سال مالی قبل و یا EPS پیشبینیشده سال مالی آینده یا میانگین این دو استفاده میکنند.