معرفی P/S

قیمت:

300,000 تومان

مقدمه

یکی از روش‌ها و ابزاری که با هدف کیفیت اطلاعات و افزایش دسترسی برای ارزش‌گذاری سهام شرکت‌ها به سرمایه‌گذاران و معامله‌گران بازار بورس ارائه شد، نسبت P/S است.

این نسبت حاصل تقسیم ارزش بازار یک شرکت یا (Market capitalization) که در اینجا با حرف (P) نشان داده شده، بر مقدار فروش شرکت یا(Sale)  است که با حرف(S) نشان داده شده است.

در این نسبت منظور از مقدار فروش، فروشی است که در چهار فصل منتهی به آخرین گزارش شرکت‌ها ارائه شده است؛ یعنی فروشی که قبلا اتفاق افتاده و بر اساس فروش تحلیلی یا مقدار فروش محاسبه‌شده در آینده نیست. این نسبت گویای این منطق است تا زمانی که قیمت سهام یک شرکت رشد می‌کند، آیا بر اساس محرک‌های اقتصادی و عوامل بنیادی خود بوده یا بر اساس سفته‌بازی و رفتار معامله‌گران حاضر در بازار بوده است؟ با بررسی صورت مالی و میزان رشد فروش شرکت نسبت به دوره‌های گذشته، می‌توان به این مهم پی‌برد.

P/S یکی از مهم‌ترین نسبت‌های مالی برای تحلیل سهام است و ارزش روز شرکت را با میزان فروش سالیانه مقایسه می‌کند. در بازار سرمایه، قیمت‌گذاری سهام نسبت به ارزش ذاتی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

یک سرمایه‌گذار باید طریقه محاسبه ارزش واقعی سهام یک شرکت و قیمت آن را بداند تا بتواند آن را با قیمت روز سهم در تابلو مقایسه کند. یک شرکت زمانی رشد خواهد کرد که فروش ثابت و قوی داشته باشد، بدین معنی که رشد یک شرکت باید از فروش آن آغاز گردد.

این نسبت می‌تواند موجب برآورد صحیح تحلیل‌گران از وضعیت شرکت‌های مختلف شود؛ به‌ویژه شرکت‌های زیان‌ده و یا شرکت‌هایی که جریان نقدی منفی دارند، و یا به‌صورت سیکلی رشد کرده‌اند و سودشان نزدیک به صفر است. این نسبت در کنار نسبتP/E  در تحلیل بنیادی، از مقدمات ارزیابی وضعیت کلی سهام یک شرکت بورسی محسوب می‌شود که می‌توانیم آن را در کنار سایر اطلاعات در سایت tsetmc مشاهده کنیم؛ اما به‌دلایل مختلف، اطلاعات قرار داده ‌شده در سایت سازمان بورس با دیتای واقعی کمی اختلاف دارد که معامله‌گران، سایت سازمان بورس را مرجع تصمیم‌گیری خود قرار نمی‌دهند.

نحوه محاسبه P/S

همان‌طور که اشاره شد، P/S یکی از مهم‌ترین نسبت‌های مالی بازار برای تحلیل و ارزش‌گذاری سهام است؛ P/S ارزش روز شرکت را با میزان فروش سالیانه مقایسه می‌کند و نشان‌دهنده این است که ارزش شرکت چندبرابر فروش آن است یا قیمت سهم، چندبرابر فروش شرکت به‌ازای هر سهم است.

برای محاسبه نسبتP/S ، می‌توانیم، ارزش بازار روز یک شرکت را بر مبلغ فروش خالص (درآمد عملیاتی) شرکت که در صورت‌های مالی آن قرار دارد، تقسیم کنیم. همچنین می‌توانیم فروش خالص (درآمد عملیاتی) در آن دوره مالی را بر تعداد کل سهام شرکت تقسیم نماییم؛ عدد به دست آمده، فروش به‌ازای هر سهم است. سپس قیمت روز هر سهم را بر این عدد تقسیم می‌کنیم، این عدد P/S یا نسبت «قیمت به فروش» نام دارد. از هر دو روش می‌توان برای محاسبه نسبت P/S استفاده کرد.

P/S نمایش داده‌ شده در سایت tsetmc از نوع ttm یا تجمعی ۱۲ ماه گذشته است و برای مقایسه شرکت‌ها در صنعت و نیز با متوسط کل بازار سرمایه کاربرد دارد. بدیهی است که برای هر صنعت خاص و با توجه به شرایط شرکت، P/Sهای متفاوتی وجود دارد. با این حال P/S شرکت‌ها در نهایت به‌سمت P/S صنعت میل می‌کند.

به‌عنوان نمونه برای محاسبه این نسبت در شرکت ذوب آهن اصفهان (ذوب)، مشاهده می‌کنیم که در حال حاضر ارزش بازار شرکت ذوب آهن اصفهان 17،20 همت است که در سایت tsetmc و در تابلو سهم ذوب آهن درج شده است. با بررسی صورت مالی شرکت و گزارش‌های عملکردی منتشره در سایت کدال، فروش ۱۲ ماه گذشته شرکت نیز که مبلغ  35،05 همت است، استخراج می‌شود. حال برای محاسبه این نسبت کافی‌ست ارزش بازار شرکت را تقسیم بر مقدار فروش کنیم.

اگر نسبت قیمت به فروش از یک، کوچک‌تر باشد؛ سیگنال مطلوبی محسوب می‌شود و این مفهوم را می‌رساند که شرکت بیشتر از ارزش بازار خود فروش داشته است.

اگر این نسبت برابر با یک باشد، یعنی شرکت برابر با ارزش بازار خود فروش دارد. (این فروش، سود نیست. برای محاسبه سود باید بهای تمام‌شده را از میزان فروش کم کنیم.) هرچقدر این نسبت بیشتر شود، بر مقدار  ارزندگی و از میزان کم‌ریسک بودن سهم برای سرمایه‌گذاری کاسته می‌شود.

یکی از بهترین راه‌های بررسی نسبت قیمت به فروش، این است که P/S را با سهم‌‌های دیگر حاضر در صنعت مقایسه کنید.

با توضیحات داده شده و برمبنای نیاز بازار و معامله‌گران، برای دسترسی راحت و نموداری به تحلیل این نسبت، تیم تحلیل‌اپ بر آن شد تا ابزاری قدرتمند را برنامه‌ریزی و طراحی کند تا معامله‌گران بتوانند این نسبت را به‌صورت نموداری مشاهده و با مقدار فراوانی این نسبت در سال‌های گذشته همان شرکت مقایسه کنند.

اشتباه رایج معامله‌گران این است که P/S سهام مختلف را با هم مقایسه می‌کنند، در حالی که این نسبت را باید با گذشته همان سهم قیاس کرد، آنچه باید موردارزیابی قرار گیرد، آرشیو داده‌ها و نوسان P/S هر سهم است. این ابزار به شما کمک می‌کند که یک آرشیو داده‌ای بنیادی را در یک بستر تکنیکالی بسنجید.

قابلیت P/S

در این ابزار با انتخاب سهم موردنظر، می‌توان نمودار و گیج سهم مذکور را مشاهده کرد.

1_ نمودار

با مشاهده نمودار P/S می‌توان بر اساس آرشیو، به چگونگی توزیع این نسبت و تغییرات آن در دوره‌های زمانی مختلف و به نقاط حمایت و مقاومت سهم بر اساس P/S پی برد. همچنین درباره ارزندگی و عدم‌ارزندگی و یا حبابی بودن سهم، اطلاعات کسب کرد.

2_ گیج

 گیج هر سهمی، بیانگر مطالبی مهم برای معامله‌گران است. با مشاهده این تصویر، در وهله اول می‌توان به عدد میانگین P/S سهم موردنظر که در وسط گیج قرار دارد، پی برد. در واقع گویای این مطلب است که در طول فعالیت این شرکت در سالیان گذشته، میانگین این نسبت چه عددی بوده است و بر اساس آن، گران و یا ارزان بودن سهم در زمان حال را تشخیص داد. همین‌طور می‌توان به درصد فراوانی حضور در قاچ‌های مختلف پی برد. هرچقدر عقربه گیج در مناطق سبز رنگ قرار داشته باشد، ارزندگی سهم بیشتر است و هرچقدر این عقربه به‌سمت مناطق قرمز رنگ حرکت کند، حبابی بودن و یا گران بودن سهم و ریسک سرمایه‌گذاری بیشتر خواهد بود.

به‌طور مثال در گیجP/S  شرکت ذوب آهن اصفهان، همان‌طور که مشاهده می‌کنید؛ نسبت P/S میانگین این سهم عدد 1.1 است. در حال حاضر نسبت P/S روز این سهم 0.49 است که در محدوده حداقل نسبتی خود قرار دارد و هرچقدر در محدوده سبز رنگ و قاچ‌های زیر نسبت میانگین خود باشد، برای سرمایه‌گذاری جذاب‌تر است. هرچقدر عقربه این گیج به‌سمت قاچ‌های قرمز رنگ حرکت کند، برای سرمایه‌گذاری پرریسک‌تر خواهد بود و به‌اصطلاح در محدوده حبابی خود قرار خواهد گرفت. البته درصد قرار گرفتن گیج در قاچ‌های مختلف نیز حائز اهمیت است، در تصویر فوق در 70 % زمانی، نسبت P/S ذوب در محدوده سبز رنگ خود قرار داشته و فقط 30 % زمانی، وارد قاچ‌های قرمز رنگ شده است.

ذکر این نکته حائز اهمیت است، که تنها بررسی یک نمودار نمی‌تواند ملاک تصمیم‌گیری برای انتخاب سهم باشد، بلکه باید نسبت‌های P/E و قیمت‌های تعادلی نیز بررسی شود، هرچقدر روش‌های تحلیلی بیشتری بیانگر رشد سهم و ارزشمندی آن باشد، ریسک سرمایه‌گذاری کمتر خواهد بود.

برای درک بهتر نمودار و گیج P/S، می‌توانید ویدئویی را که در ارتباط با این موضوع تهیه شده است، مشاهده نمایید.

ویدیو معرفی محصول

P/S

قیمت:

300,000 تومان

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به تحلیل‌اپ می‌باشد و محفوظ است. 2025 ©